Select Page

Vi har tatt en prat med Omar Al Hamza som fikk jobb som servitør etter Give a Job eventet i Kristiansand.

Omar er 23 år og kom til Norge fra Syria for 2 år og 3 måneder siden. I Syria studerte han til å bli ingeniør, men han fikk ikke mulighet til å ferdiggjøre utdannelsen sin før han flyktet. Her i Norge har han gått på norskkurs, og er snart ferdig med B1 som er nivået man trenger for å studere ved norske universitet. I Januar reiser Omar sammen med en gruppe fra NTNU til Hellas for å hjelpe flere flyktninger.

Omar Al Hamza (f.v) og Muhammad Fadel Kuj på Give a Job event i Kristiansand. Foto: Siri Stensland og Erlend Iversen Skarsholt / Kristiansand Avis.

Omar Al Hamza (f.v) og Muhammad Fadel Kuj på Give a Job event i Kristiansand.
Foto: Siri Stensland og Erlend Iversen Skarsholt / Kristiansand Avis.

Hvordan kom du i kontakt med Give a Job?

Jeg har venner som har jobbet for Give a Job, og når det ble arrangert event i Kristiansand der jeg bor meldte jeg meg som frivillig for teamet som var ansvarlig for eventet.

Hvordan opplevde du eventet?

Det var veldig bra! Vi hadde ikke så mye tid til å snakke med alle arbeidsgiverne, så jeg hadde med meg CVer som jeg delte ut.  Om jeg hadde tid til å snakke med noen så var det også fint, men hvis ikke så har arbeidsgiverne nå CVen min så de kan se at jeg har kvalifikasjoner og så ringe meg.

Og du fikk jobb?

Ja, jeg ble oppringt neste dag.

Hvilken jobb er det du har fått?

Jeg har fått jobb som servitør. Jeg er ekstrahjelp på Ernst Clarion Hotel, der jeg har noen faste vakter, og så ringer de meg når de trenger flere folk. Nå har jeg jobbet nesten 10 vakter nå, men jeg vet ennå ikke helt hvor mange prosent det er. Jeg har bare jobbet en måned, men jeg tror de er veldig fornøyd med meg, så jeg håper jeg får mer også etter at sesongen er ferdig.

Er dette din første jobb etter at du kom til Norge?

Nei, før denne jobben har jeg jobbet på gamlehjem. Det var også en deltidsjobb. Og før det hadde jeg en fulltidsjobb på et asylmottak.

Har jobbene du har hatt vært relevant i forhold til utdannelsen din?

Nei, de har ikke vært relevant. Men du vet at hvordan det er. Om du ikke har referanser eller erfaring og ikke har jobbet i Norge så er det vanskelig å få jobb. Jeg har jobbet før, og det er likevel vanskelig. Men erfaringen og referanser er første steg inn i jobbmarkedet.

Hvor lenge søkte du jobb før du fikk din første jobb?

Jeg må være ærlig og si at jeg ikke har fått jobb gjennom å søke. Jeg har jobbet som frivillig når jeg har fått de jobbene jeg har fått. For å være helt tydelig: Det er veldig vanskelig å få jobb gjennom vanlige kanaler her i Norge. Uansett hva som står på CVen din kommer den bare til å kastes hvis du ikke har nettverk og de riktige menneskene som kan hjelpe deg. Kan du ikke snakke språket har du ingen sjanse. Jeg har forsøkt å få flere jobber etter at jeg fikk min første, men jeg fikk aldri svar. Dette var selv om jeg allerede hadde jobb. Jeg har forsøkt å få skift andre steder så jeg kunne komme opp til 70-80% stillingsprosent, men jeg fikk aldri noen svar.

Er Give a Job noe du tenker kan bidra til å gi flere flyktninger arbeid?

Ja, jeg tror det. Jobbmarkedet er vanskelig for tiden, men hvis noen får sjanse til å gjøre noe så er dette en god event for å møte folk. Også hvis arbeidsgiver ikke har ledige stillinger blir de likevel kjent med hva flyktninger kan gjøre, hvilken utdannelse vi har og hvor vi kommer fra. Mange arbeidsgivere kjenner ikke til hva vi har studert og hvilken bakgrunn vi har, så det er en god mulighet for dem å bli kjent med folk som oss. Jeg har studert til å bli mekanisk ingeniør, og det samme har min bror som også bor i Norge. Vi er folk som har utdanning, vi har jobbet før, vi kan mye, men arbeidsgiver vet ikke om det. De vet ikke om oss. Blir de kjent med oss blir det lettere å få jobb.

Av Inger Wold Lund

Les mer om Omar Al Hamza og Give a Job i Kristiansand Avis.